Katalog ryb

Sumeček africký

Popis

Sumeček africký (Clarias gariepenus) neboli keříčkovec se stává stále více populární rybou i v českých domácnostech. Ve volné přírodě se vyskytuje zejména ve sladkých stojatých vodách v Africe, Sýrii, v jihovýchodní Asii a na Madagaskaru. Dorůstá maximálně do délky 120 cm. Přes svůj zdrobnělý název může tato ryba hmotností přesáhnout 40 kg. Na trh dodáváme obvykle ve váze kolem 2,5 kg.

Použití v kuchyni

Jeho maso je lahodné, šťavnaté, bez kostí a má vysoký obsah bílkovin. Narůžovělé filety bez kostí i kůže vynikají svým pevným masem. Hodí se ke smažení, pečení, dušení, grilování nebo pošírování. Kromě klasiky v trojobalu nebo v těstíčku ho vyzkoušejte i pečeného na másle, s rozmarýnem a česnekem, v mandlové nebo bylinkové krustě nebo na kmínu. Rybu lze naprosto bez obav zamrazit – po rozmrazení je stále stejně chutná a šťavnatá.

Chuť a vůně

Velmi chutné jemné ale pevné maso, bohaté na bílkoviny, které není cítit typickou rybí vůni. Jemné maso bez typického rybího aroma se přímo nabízí k různým kulinářským experimentům s kořením či bylinkami.

Chuť a vůně

Velmi chutné jemné ale pevné maso, bohaté na bílkoviny, které není cítit typickou rybí vůni. Jemné maso bez typického rybího aroma se přímo nabízí k různým kulinářským experimentům s kořením či bylinkami.