Katalog bylinek

Lichořeřišnice

Popis

Lichořeřišnice (Tropaeolum) je krásná rostlina z čeledi lichořeřišnicovitých. Pochází z Jižní Ameriky, kde je dodnes populární jako tradiční koření. Zpočátku používali Inkové květy lichořeřišnice jako lék se širokou škálou využití (včetně využití v lidovém léčitelství na ošetření ran, kurdějí nebo při nachlazení) a také jako přísadu do zeleninových pokrmů. V Evropě se lichořeřišnice pravděpodobně objevila v 16. století, kdy ji z Peru dovezli španělští dobyvatelé. Lichořeřišnice po mnoho let ceněna pro své léčivé vlastnosti a proto se používá hlavně v lidovém bylinářství a fytoterapii. Lichořeřišnice patří mezi léčivé rostliny. Je léčivá a jedlá je celá rostlina od poupat, květů, plodů až po listy. Známé jsou její protizánětlivé účinky. Lichořeřišnice je vynikajícím zdrojem vitamínu C. Proto blahodárně působí na naše cévy a zvyšuje imunitu celého těla. Lidem, kteří trpí opakovanými respiračními infekcemi (včetně kurdějí) se doporučuje pít šťávu právě z lichořeřisnice, která tak pomáhá posílit jejich imunitu a obranyschopnost.

Použití v kuchyni

Její chuť a aroma je jemně kořenité. Dodává jemný říz zeleninovým salátům, nebo se používá jako ozdoba na chlebíčky, v salátech, kuskusu i těstovinách. Lze jí přidávat pomazánek, omáček. Je skvělým doplňkem k polévkám a dalším jídlům. Listy a květy používáme je pokud možno vždy syrové, pro zachování účinných látek! Semena jsou oblíbenou pochutinou, pokud je naložíme do soli, případně jako nasekaná na drobno se používají místo křenu do tatarské omáčky. Poupata naložená v octu se používají jako náhražka místo kapary.

Chuť a vůně

Listy, květy a poupata jsou příjemně kořeněné a chuťově se podobají řeřiše nebo ředkvičkám. Listy mohou mít i příchuť oříšků.

Chuť a vůně

Listy, květy a poupata jsou příjemně kořeněné a chuťově se podobají řeřiše nebo ředkvičkám. Listy mohou mít i příchuť oříšků.