Lichořeřišnice patří mezi léčivé rostliny. Je léčivá a jedlá je celá rostlina od poupat, květů, plodů až po listy.
Lichořeřišnice je vynikajícím zdrojem vitamínu C. Proto blahodárně působí na naše cévy a zvyšuje imunitu celého těla. Lidem, kteří trpí opakovanými respiračními infekcemi (včetně kurdějí) se doporučuje pít šťávu právě z lichořeřisnice, která tak pomáhá posílit jejich imunitu a obranyschopnost.
Její chuť a aroma je jemně kořenité. Je známo, že má protizánětlivé účinky. Listy se používají do salátů, tvarohových pomazánek, na obložené chlebíčky, kde pokrm nejen jemně okoření, ale dodá mu i pestrý vzhled. Semena jsou oblíbenou pochutinou, pokud je naložíme do soli. Poupata naložená v octu se používají jako náhražka místo kapary.