Jedná se o jednoletou mrkvovitou bylinu. Spodní listy jsou jednoduše zpeřené a řapíkaté, horní listy přisedlé pochvou a zpeřené dvakrát až třikrát.
U koriandru se sbírá plod a list. Koriandr podporuje tvorbu žaludeční šťávy, čímž příznivě ovlivňuje trávení. Čaj z koriandru pomáhá při bolestech břicha, pocitu plnosti či nadýmání; je doporučován též v čajové směsi s kmínem. Obklady z koriandru pomáhají při revmatických potížích kloubů.
Lidé pěstují a používají koriandr již více jak 3500 let. Po celá tisíciletí to byla bylina, které si lidé vážili pro její léčivé vlastnosti.
V Thajsku nebo ve východní Indii jsou listy koriandru velmi populární a nechybí v žádné polévce nebo vývaru. Často se objevuje v různých zelených kari pastách nebo čatný. Velké oblibě se zelený koriandr těší v mexické kuchyni, kde se používá do polévek, sals nebo salátů. Typickým použitím je v guacamole, což je studená omáčka připravovaná z avokáda, rajských, cibule, citronové šťávy, chilli, česneku a zeleného koriandru.
Listy koriandru se vždy přidávají až na závěr tepelné úpravy, aby neztratily chuť a aroma. Někdo chuť koriandrových listů zbožňuje, někdo to zase nemusí, kvůli zvláštní, někdy až mýdlové chuti. Říká se jim také „čínská petržel“. Přidávají se do polévek, dušených pokrmů se zeleninou i masem, k rybám, do ovocného chutney. Jsou dobré také s kokosovým mlékem, okurkou, do zeleninových salátů, s mořskými plody, s luštěninami, v rýži nebo i ve vařených bramborách.