Vaříme s lichořeřišnicí
Lichořeřišnice je typická květina pro muže, kteří si myslí, že květy jedí jen ženy. Má mírně pikantní chuť a krásnou barvu.
Začátečníci se spokojí s přidáním listů či květů do salátu. Mírně pokročilejší používají lichořeřišnici na celou řadu dalších způsobů.
Krémová polévka z římského salátu a lichořeřišnice
Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Římský salát nakrájíme na větší proužky.
Stroužky česneku oloupeme a rozpůlíme.
Do hrnce dáme máslo, olej, přidáme nakrájený salát, listy lichořeřišnice, kostky brambor, česnek a chvíli restujeme. Zeleninu zalijeme vývarem, zakryjeme pokličkou a vaříme cca 20 minut.
Polévku tyčovým mixérem dohladka rozmixujeme, vmícháme zakysanou smetanu a dochutíme kořením.
Na talíři ozdobíme polévku květy a nakrájenými listy
lichořeřišnice
Suroviny
- brambory 1 římský
- salát (ledový salát)
- 10-15 větších listů lichořeřišnice
- 25 g másla


Čočka s lichořeřišnicí
Čočku propláchneme ve studené vodě a pomalu vaříme, přidáme ovesné vločky, sůl,
koření (pepř, oregano, nové koření) a ke konci drcený česnek.
Vaříme do měkka asi 20 minut, a necháme odstavené, aby směs vychladla. Poté vsypeme do misky a přidáme čerstvé bylinky – petrželku, pažitku, bazalku, jedlé listy a květy lichořeřišnice.
Suroviny
- 1 hrnek čočky
- 1 hrnek ovesných vloček
- 2 stroužky česneku
- sůl, pepř, nové koření (mleté), oregano, pažitka, petrželka
Pomazánka ze syrečků a lichořeřišnice
Syreček nechejte temperovat nebo i pár dní dozrát (dokud
syreček již nemá „tvarohovité“ jádro).
Pro 4 osoby stačí 200 g syrečků (1 balíček)
Květy a listy lichořeřišnice omyjte a nasekejte nadrobno.
200 g čerstvého sýru (případně tvarohu) rozmíchejte tyčovým mixérem s květy a listy lichořeřišnice, aby vznikla hladká zlatavě zbarvená kaše.
Syreček nakrájejte na kousky a přidejte k upravenému čerstvému sýru. Rozmixujte podle chuti do hladka nebo nechte menší kousky syrečku pro zajímavější strukturu.
Přidejte nasekané zelené výhonky a už nemixujte.
Podávejte na dobrém chlebu a zdobené květy lichořeřišnice.


Tvarohová pomazánka s lichořeřišnicí
- Nadrobno nakrájíme cibuli (případně jarní cibulku)
- Přidáme nadrobno nakrájenou papriku
- Přidáme nadrobno nakrájené listy lichořeřišnice
- Smícháme s tvarohem (dle chuti trochou majolky) – osolíme
Palačinky plněné tvarohovou pomazánkou s lichořeřišnicí
Suroviny na náplň do palačinek promícháme (lichořeřišnice-květy, listy, semena posekáme, česnek propasírujeme) s tvarohem, natřeme na palačinky a zavineme.
Podáváme na listech lichořeřišnice, které můžete ještě pokapat ochuceným balzamikovým octem a ozdobit květy.
Náplň:
- Tvaroh
- lichořeřišnice květy a listy
- sůl
- 1-2 stroužky česneku nebo zelená semena lichořeřišnice


Plněná rajčata s lichořeřišnicí a měsíčkem
Rajčata by měla být velká a ne úplně zralá.
Na dvě rajčata počítejte jedno velké vejce vařené natvrdo a jeden balíček čerstvého sýra. Nejlíp vyhovuje Palouček.
Natrhejte si květy lichořeřišnice a mladé výhonky. Můžete přidat květy aksamitníku rozkladitého, měsíčku lékařského, poupata a květy denivky plavé. Květy nechejte chvilku na kuchyňské lince, aby vycestoval hmyz. Několik květů dejte stranou na ozdobu. Výhonky omyjte.
Čerstvý sýr a květy dejte do mixéru a rozmixujte. Všechny uvedené květy obsahují lutein, který se radostně pustí a sýr obarví ho do žluta až oranžova. Lichořeřišnice dodá i pikantnost.
Výhonky lichořeřišnice, případně poupata denivek nakrájejte na drobno.
Vejce na tvrdo nakrájejte na kostičky a všechno smíchejte.
Rajčata odřízněte “u stopky”. Obsah pečlivě vydlabeje lžicí. Uschovejte pro další použití, třeba do dušené zeleniny.
Mističky naplňte směsí a zdobte květy.
Pesto z Lichořeřišnice
Rozmixujte
postupně květy, listy, přidejte rostlinný olej a den předem propláchnutá a
namočená slunečnicová semínka až vznikne hustá hmota. Můžete přidat i trochu
soli, ale nemusíte. Do pesta lze přidat i pár listů mangoldu, který
ostrou chuť pesta trochu zjemní.
- 2-3 hrnky květů a listů lichořeřišnice
- 100-150 ml kvalitního rostlinného oleje
- hrst slunečnicových semínek
