Blog

Lichořeřišnice recepty

Vaříme s lichořeřišnicí

Lichořeřišnice je typická květina pro muže, kteří si myslí, že květy jedí jen ženy. Má mírně pikantní chuť a krásnou barvu.
Začátečníci se spokojí s přidáním listů či květů do salátu. Mírně pokročilejší používají lichořeřišnici na celou řadu dalších způsobů.

Krémová polévka z římského salátu a lichořeřišnice

Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Římský salát nakrájíme na větší proužky.
Stroužky česneku oloupeme a rozpůlíme.

Do hrnce dáme máslo, olej, přidáme nakrájený salát, listy lichořeřišnice, kostky brambor, česnek a chvíli restujeme. Zeleninu zalijeme vývarem, zakryjeme pokličkou a vaříme cca 20 minut.

 

Polévku tyčovým mixérem dohladka rozmixujeme, vmícháme zakysanou smetanu a dochutíme kořením.

Na talíři ozdobíme polévku květy a nakrájenými listy
lichořeřišnice

Suroviny

 

  • brambory 1 římský
  • salát (ledový salát) 
  • 10-15 větších listů lichořeřišnice
  • 25 g másla

 

 

Čočka s lichořeřišnicí

 

Čočku propláchneme ve studené vodě a pomalu vaříme, přidáme ovesné vločky, sůl,
koření (pepř, oregano, nové koření) a ke konci drcený česnek.

Vaříme do měkka asi 20 minut, a necháme odstavené, aby směs vychladla. Poté vsypeme do misky a přidáme čerstvé bylinky – petrželku, pažitku, bazalku, jedlé listy a květy lichořeřišnice.

 

Suroviny

  • 1 hrnek čočky
  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř, nové koření (mleté), oregano, pažitka, petrželka

 

 

 

 

Pomazánka ze syrečků a lichořeřišnice
Syreček nechejte temperovat nebo i pár dní dozrát (dokud 
syreček již nemá „tvarohovité“ jádro).
Pro 4 osoby stačí 200 g syrečků (1 balíček)

Květy a listy lichořeřišnice omyjte a nasekejte nadrobno.

200 g čerstvého sýru (případně tvarohu) rozmíchejte tyčovým mixérem s květy a listy  lichořeřišnice, aby vznikla hladká zlatavě zbarvená kaše. 

Syreček nakrájejte na kousky a přidejte k upravenému čerstvému sýru. Rozmixujte podle chuti do hladka nebo nechte menší kousky syrečku pro zajímavější strukturu.

 

Přidejte nasekané zelené výhonky a už nemixujte. 
Podávejte na dobrém chlebu a zdobené květy  lichořeřišnice.

Tvarohová pomazánka s lichořeřišnicí

  • Nadrobno nakrájíme cibuli (případně jarní cibulku)
  • Přidáme nadrobno nakrájenou papriku
  • Přidáme nadrobno nakrájené listy lichořeřišnice
  • Smícháme s tvarohem (dle chuti trochou majolky) – osolíme

 

Palačinky plněné tvarohovou pomazánkou s lichořeřišnicí

Suroviny na náplň do palačinek promícháme (lichořeřišnice-květy, listy, semena posekáme, česnek propasírujeme) s tvarohem, natřeme na palačinky a zavineme. 
Podáváme na listech lichořeřišnice, které můžete ještě pokapat ochuceným balzamikovým octem a ozdobit květy.

Náplň:

  • Tvaroh
  • lichořeřišnice květy a listy
  • sůl
  • 1-2 stroužky česneku nebo zelená semena lichořeřišnice

 

Plněná rajčata s lichořeřišnicí a měsíčkem

Rajčata by měla být velká a ne úplně zralá. 

Na dvě rajčata počítejte jedno velké vejce vařené natvrdo a jeden balíček čerstvého sýra. Nejlíp vyhovuje Palouček.

Natrhejte si květy lichořeřišnice a mladé výhonky. Můžete přidat květy aksamitníku rozkladitého, měsíčku lékařského, poupata a květy denivky plavé. Květy nechejte chvilku na kuchyňské lince, aby vycestoval hmyz. Několik květů dejte stranou na ozdobu. Výhonky omyjte.

Čerstvý sýr a květy dejte do mixéru a rozmixujte. Všechny uvedené květy obsahují lutein, který se radostně pustí a sýr obarví ho do žluta až oranžova. Lichořeřišnice dodá i pikantnost.

Výhonky lichořeřišnice, případně poupata denivek nakrájejte na drobno.

Vejce na tvrdo nakrájejte na kostičky a všechno smíchejte.

Rajčata odřízněte “u stopky”. Obsah pečlivě vydlabeje lžicí. Uschovejte pro další použití, třeba do dušené zeleniny.

Mističky naplňte směsí a zdobte květy.

Pesto z Lichořeřišnice

Rozmixujte postupně květy, listy, přidejte rostlinný olej a den předem propláchnutá a namočená slunečnicová semínka až vznikne hustá hmota. Můžete přidat i trochu soli, ale nemusíte. Do pesta lze přidat i pár listů mangoldu, který ostrou chuť pesta trochu zjemní.

 

  • 2-3 hrnky květů a listů lichořeřišnice
  • 100-150 ml kvalitního rostlinného oleje
  • hrst slunečnicových semínek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *