Blog

Sumeček – recepty

Sumeček - recepty

Maso sumečka je specifické velmi jemnou chutí, absencí kostí a rybího zápachu
Maso je velmi „pevné“, nerozpadne se, pokud rybu na pánvi otočíte „více než jednou“ 🙂 a to skýtá celou řadu kulinářských možností. Filet s kůží se perfektně hodí na gril, maso lze ale smažit, zabalit do trojobalu jako řízky nebo jen tak připravit na kmínu, česneku a másle.
Existuje celá spousta možností jak upravit sumečka. Některé jsme vyzkoušeli a zde jsou.

Sumeček v Cornflakes, pečený v troubě

Ingredience:
– 800g filetů ze sumce, bez kůže
– sůl a čerstvě mletý pepř
– 3 lžíce hladké mouky
– 2 vejce
– kukuřičné lupínky (cornflakes) – celý sáček pomačkejte, než ho roztrhnete
– olivový olej na pokapání
– 1kg hrubozrnné soli

NA CITRONOVÝ DIP
– 500g bílého jogurtu řeckého typu
– 4 lžíce panenského olivového oleje
– 1 biocitron, z 1/2 nastrouhaná kůra a z celého vymačkaná šťáva

Příprava jídla:
Sumce nakrájejte na porce, osolte je a opepřete. Pak je obalte v mouce, prošlehaném vejci a nakonec v cornflakes. Takto připravenou rybu pokapejte olivovým olejem (ideální je postříkání olejem ve spreji) a pečte 10–15 minut (podle výšky filetů, ryba musí být propečená, ale nesmějí se spálit lupínky). Podávejte s bramborami, salátem a citronovým dipem.

Sumeček zapečený s rajčaty

Ingredience:
– 200 g rajčat
– 50 g strouhaného sýra grana padano
– 50 g strouhanky
– 3 stroužky česneku
– hrst čerstvé bazalky
– extra panenský olivový olej
– mořská sůl v mlýnku
– černý pepř v mlýnku
– 4 filety čerstvého sumečka afrického

Postup viz ZDE

Sumeček africký s čínským zelím

Na marinádu nasekáme koriandr, nastrouháme zázvor, nasekáme feferonku a promícháme s olejem. 

Na pánev dáme 1 lžíci oleje, vložíme rybu a jemně osolíme. Vršek ryby potřeme polovičkou marinády a na středním plameni opékáme cca 7minut.

Rybu otočíme a potřeme druhou polovinou marinády. Na pánvi posuneme stranou a na druhou stranu dáme nakrájené čínské zelí.
Opékáme společně asi 5-7 minut. Občas zamícháme.
Rybu dáme na talíř, přelejeme trochou jogurtu nebo kyselé smetany. Ihned podáváme.

Polévka ze sumečka s rajčaty
– olivový olej 2 PL
– brambory 1 ks
– velká, oloupaná
cibule 1 ks
česnek 1 stroužek
rajče 800 g (krájená, loupaná, v konzervě)
– rajčatová passata – pyré 2 PL
tymián ½ ČL sušený
– sójová omáčka několik kapek
– sůl podle chuti
– pepř podle chuti
– fazole 410 g sterilované, bílé, bez nálevu
– filet ze sumečka 500 g nakrájený, bez kůže
petrželka hrst nasekaná
 
Olej rozehřejte ve velké pánvi nebo v pánvi wok.
Oloupané nakrájené brambory osušte kuchyňským papírem a vhoďte do rozpáleného oleje.
Opečte dozlatova, přidejte nakrájenou cibuli a česnek a opékejte ještě 3–4 minuty, aby i cibulka zezlátla.

Vmíchejte rajčata, pyré, tymián, sójovou omáčku a několik minut povařte. Přidejte fazole, sůl a pepř. Navrch položte rybu tak, aby byla ponořená.

Zakryjte a lehce poduste 4 minuty, jen do dovaření ryby. Podávejte sypané zelenou petrželkou.

Pečenáče

Ryby (my jsme použili bříška ze sumečků) osmažíme dozlatova a necháme vychladnout. Připravíme si z uvedených ingrediencí nálev, který také necháme zchladnout. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Pečenáče plníme do zavařovacích sklenic a prokládáme cibulí. Zavíčkujeme a skladujeme v lednici. Pokud to vydržíme, necháme pečenáče uležet aspoň týden.

Nálev: 

120 g cukr
30 g sůl
4-5 dl ocet
1 l voda
5-10 ks bobkový list
10-20 kuliček nové koření

 Na obalení: 

5-8 bílek
  hladká mouka
Tatarský biftek ze sumečka

Suroviny:

– filet ze sumečka (bez kůže) 500g
– kopr (2 PL)
– šalotka (2 ks)
– olivový olej (2 PL)
– citronová/limetková šťáva (1 PL)
– dijonská hořčice (1 ČL)
– mořská sůl
– čerstvě mletý pepř

Sumečka nakrájejte na co nejmenší kousky (případně naškrábejte špičkou ostrého nože) a promíchejte se zbylými přísadami. Nechte 5 minut odpočinout a případně dotáhněte solí nebo pepřem.
Pro labužníky posaďte nahoru jeden žloutek z křepelčího vajíčka.