Microgreens jsou super. Na talíři udělají skvělý dojem a „o co lépe vypadají, o to lépe chutnají“ :-).
Jsou kulinářskou třešínkou na dortu, jejíž tajemství je ukryto v křupavých lístcích a stoncích.
Každé sousto znamená až 40 x více vitamínů a minerálů než u dospělých rostlin.
Přesto se nás spousta lidí stále ptá: Co s nimi? Jak je používat?
Pro inspiraci zde najdete něco málo způsobů jak naložit s microgreens.
Neberte to jako přesné recepty, berte to skutečně jako inspiraci, jako hru jak udělat jídlo zajímavější, chutnější, lákavější, prodejnější,…
Microgreens je spousta druhů. Nebojte se experimentovat. Jste omezeni v podstatě jen svou fantazií. Je libo například:
-> velké množství křupavých ředkví či různých ředkviček?
-> šťavnatý hrášek?
-> něco více pálivého?
-> něco více barevného?
To vše a mnohem víc vám můžou dát microgreens. Takže co vlastně s nimi? Projděte si níže uvedené tipy a nechte se inspirovat. Microgreens se dají přidat prakticky do jakéhokoliv jídla. Hrajte si, vyzkoušejte nové možnosti.

Omeleta se sýrem, kousky avokáda, jalapeños a microgreens
V pánvi rozehřejte olej. Přidejte cibuli a smažte ji 3 minuty. Přidejte česnek a smažte další 3 minuty.
(můžete zkusit přidat Pak Choi nebo kapustu. Vařte 3-4 minuty, dokud nezvadne)
Osolte a přilijte hustou smetanu. Promíchejte a 2 minuty redukujte množství smetany.
Opatrně rozklepněte vejce do pánve, snižte teplotu a přikryjte pokličkou, dokud vejce neztuhnou 7-8 minut.
Vypněte ohřev a sejměte pokličku. Ozdobte koriandrem, červenou ředkví, brokolicí, rukolou, avokádem, jalapeñem a sýrem. Podávejte například s tortillou nebo toastem
Toast s avokádem, tahini a microgreens
Lehce opečte chléb a během opékání rozmačkejte avokádo.
Na chléb dejte rozmačkané avokádo, na něj mikrozeleninu, tahini, olivový olej, růžovou mořskou sůl a pepř.


Chléb s máslem, rajčaty a microgreens
Chcete to jednoduše?
Na dobrý chléb namažte máslo, osolte, ozdobte rajčaty a microgreens a…
Proč to zbytečně komplikovat 🙂
Pizza / slaný koláč
Ozdobte microgreens pizzu, slaný koláč či francouzský quiche…


Rizoto
Použijte microgreens k pozvednutí talíře rizota na novou úroveň…
Bageta
Udělejte jakoukoliv bagetu zajímavější, chutnější, hezčí…


Sandwich
Každý sandwich bude chutnat i vypadat lépe, pokud ho obohatíte o křupavé microgreens ředkvičky, či vložíte šťavnatý microgreens hrášek…
Flank steak s balzamikovou redukcí
Jste masožravci a myslíte si, že microgreens není pro vás?
Nenechte se mýlit 🙂


Polévka na steroidech 🙂
Napumpujte svou polévku extra dávkou vitamínů. Ozdobte jí porcí microgreens.
Kromě toho, že polévka na první pohled zaujme, tak získá prvek čerstvosti a křupavosti.
Obyčená houska??
Přidejte do housky plátky ředkvičky a pěknou porci microgreens. Kromě toho, že výrazně lépe vypadá a zaujme, tak také výrazně lépe chutná a není tak nudná…


A co takhle nasladko?
Stačí si hrát a zvolit vhodné microgreens. Třeba bazalku.